Executarea silita Mobiliara - Sechestrul autoturismelor

In jos

Executarea silita Mobiliara - Sechestrul autoturismelor

Mesaj  Av. Cuculis la data de Mar Iul 01, 2014 11:51 pm

Executare silita a bunurilor mobile – Sechestrul asigurator asupra autoturismelor.
Inainte de intrarea in scena juridica a codului de procedura civila modificat in 2013, urmarirea mobiliara se facea in mod ingreunat, datorita faptul ca debitorii isi ascundeau bunurile usor deplasabile precum autoturismele , in afara ariei de cercetare a executorului judecatoresc si chiar de multe ori chiar si cu urmarirea silita pornita, se puteau face acte translative de proprietate, regula sechestrului la vremea respectiva fiind aceea de indisponibilizare efectiva a bunurilor mobile atunci cand existau in mod fizic.
Ne-am propus in articolul de astazi, sa atingem o mica parte a executarii silite mobiliare, una extrem de interesanta pentru majoritatea executatilor silit si anume , executarea silita mobiliara prin sechestru asupra autoturismelor, proprietatea debitorului.
In mod eronat, cei urmariti silit considera ca daca locuiesc spre exemplu intr-o zona rurala, mai izolata executorul judecatoresc nu va veni sa le ridice masina asa cum s-ar astepta, insa in fond realitatea este alta.
Trebuie sa fie atenti aceia ce au banuiala ca sunt executati silit, la momentul in care primesc conform procedurii somatia de executare , denumita in doctrina si somatia de o zi moment de la care incepe de fapt procedura de executare silita. In cazul in care debitorul nu se conformeaza acestei somatii art. 739 din codul de procedura civila imputerniceste atat de mult pe executor incat potrivit alin. 1 “În cadrul procedurii de urmărire a unui autovehicul, proprietatea debitorului, executorul judecătoresc poate dispune sechestrarea acelui bun, făcând menţiunea acestei măsuri şi pe certificatul de înmatriculare, precum şi pe cartea de identitate a autovehiculului respectiv. “
Practic din acel moment, bunul nu se mai vinde si nu se instraineaza din patrimoniul debitorului.
Intrebarea imediat urmatoare pusa de debitori a fost evident, ce se intampla daca acestia nu prezinta certificatul de inmatriculare si nici talonul, pentru efectuarea mentiunilor precizate. Aici intervine iarasi legea cu un ansamblu de norme protectoare, excesive am aprecia noi fata de pozitia oricum defavorizata a debitorului si indica faptul ca agentul d epolitie rutiera va putea opri în trafic autovehiculul sechestrat şi va proceda la ridicarea certificatului de înmatriculare, a cărţii de identitate, punând în vedere conducătorului autovehiculului că bunul este sechestrat şi să se prezinte într-un termen rezonabil la executorul judecătoresc. O alta masura imediata va fi aceea de al anunta pe executorul judecătoresc care a aplicat măsura sechestrului urmand ca această operaţiune sa fie consemnată de către organul de poliţie într-un proces-verbal, în care se va face şi o descriere sumară a autovehiculului sechestrat, o copie a acestuia fiind remisă conducătorului autovehiculului.
Sechestrul asigurator ce tinde ulterior spre valorificarea efectiva a bunului, este de asemenea notat in baza de date a serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, astfel incat la orice control al politiei rutiere fie ca sunteti depistat cu viteza, fara centura sau orice alta contraventie, prin verificarea in baza de date, se instituie sechestrul in mod imediat si absolut, astfel debitorul neputand sa instraineze autoturismul fara actele masinii. Prin urmare concluzia pe care trebuie sa o tragem din elementele precizate mai sus, este aceea ca nu necesita o depistare efectiva a bunului mobil de catre executor, atata vreme cat zecile de filtre de politie actioneaza ca o prelungire a executorului si orice oprire poate insemna in mod imediat si retinerea tuturor actelor autoturismului.
Imediat dupa ce procedura de sechestru a fost pusa in aplicare sau daca autoturismul este in posesia unui administrator sechestru sau chiar a debitorului si acesta consimte spre vanzare, valorificarea se va face conform dispozitiilor vanzarii la licitatie publica in termen de cel putin 2 saptamani si cel mult 4 saptamani de la aplicarea sechestrului.
Ca un ultim aspect ce vine in ajutorul si pentru mentinerea starii de legalitate a tuturor actelor emise de executor in cadrul acestei proceduri, ce pot contine si greseli, debitorul sau persoana interesata de executarea silita, poate sa promoveze contestatie la executare, in cazul in care procedura executionala nu este conforma dispozitiilor codului de procedura civila. Un aspect ar putea fi chiar lipsa publicatiei de vanzare prezente la sediul biroului de executor judecatoresc sau lipsa mentiunilor asupra numarului dosarului de executare.
Pentru aceste motive, legea gaseste ca nulitatea operanta este aceea absoluta si se poate desfiinta intreaga executare silita daca procedura executionala nu este respectata.

Av. Cuculis
Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii

_________________
Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii - Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
www.indrumari-juridice.ro/Cuculis_Blog
http://indrumarijuridice.forumz.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis - Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania - Specialist in Drept Penal si Comercial
avatar
Av. Cuculis
Av. Cuculis
Av. Cuculis

Mesaje : 108
Data de înscriere : 03/07/2011
Localizare : Romania

http://www.indrumari-juridice.eu

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum